Förändringen inom digital marknadsföring

För bara 10 år sen var 80 procent av våra mediaköp i Sverige i traditionella tryckta tidningar. De stora mediahusen i Sverige ägde reklammarknaden och om man som företag ville synas var det bara att räta in sig i ledet och köpa plats i lokaltidningen. Förra året var cirka 70 procent av medieköpen i Sverige i digitala kanaler, mediejättarna går på knäna och det dyker upp nya digitala byråer överallt.

Hur en ny bransch föds

Om du idag driver en webbyrå med fokus på digital marknadsföring är steget lätt till att börja göra affärer. Allt du behöver är en dator, en telefon och en kund som har en marknadsföringsbudget. När mediaköpen har förflyttats från tryckt media till digitala kanaler som Facebook och Google har inte drakarna i branschen hängt med. Snabbfotade småföretagare har surfat på vågen, tagit in några kunder och satt igång.

Hur den växer

Eftersom steget in till att starta en webbyrå är litet och marknaden är omogen kan fler aktörer etablera sig, sätta i stort sett vilka priser de vill och ändå lyckas få in kunder. Marknaden växer och blir splittrad med många små företag som lever på ett fåtal kunder. Allt eftersom fler etablerar sig ökar konkurrensen och tjänster börjar landa i någon form av marknadspris. Den här standardiseringen är första steget till att de minst kunniga och drivna personerna bakom en liten webbyrå kommer hoppa av tåget och byta jobb.

Hur den mättas

När de tuffaste växer sig stora och starka och de minsta avvecklas blir branschen sakta men säkert mättad. Det kommer inte längre dyka upp en ny webbyrå (https://stockholmswebbyrå.se) varje vecka utan snarare minska en aning i antal, även om den totala omsättningen i marknaden fortsätter att växa. Nästa steg är att de största och mest lönsamma växer vidare genom förvärv av de mindre.

Branschen har blivit etablerad

Vi har nu kommit till läget då branschen är etablerad, många kunder börjar förstå vad tjänsterna bör kosta och vad de kan förvänta sig för leverans. En nystartad webbyrå är inte längre en på hundratals utan en på ett tio eller tjugotal det här året. Några aktörer kommer växa sig riktigt stora och köpa upp de som växer förbi minsta storleken och börjar etablera sig som mellanstora. Ett typiskt tecken på en mättad marknad är när vi har många små aktörer som jobbar med enstaka små kunder, ett fåtal mellanstora samt ett antal riktiga jättar som dominerar i branschen.

Copyright Detta är vår städfirma blog – Hemstädning osv 2020
Tech Nerd theme designed by FixedWidget